ההקדמה ❤️💕 לכל הדבר המופלא הזה שנקרא מרחבי חקר ואיך הוא קרה.
אז הבטחתי שאני אמשיך לשתף על יחידת ההוראה הממהמת שבניתי שנה שעברה. אבל האמת שזאת לא משימה קלה בכלל, לאסוף מלא חומרים מפוזרים שנביתי לאורך השנה לאגד יחד ולהוסיף את האגדנה החינוכית שיושבת מאחוריהם 😂. אתן בטח מכירות את זה את בונה שיעור על הדרך כי אין לך זמן... לא כתבת הכל מי זוכר איפה שמרת את הדף ההוא שם ותכלאס את מחזיקה את הכל בראש. לא להכל את מכינה מצגת או כותבת על דף את מהלך השיעור. עכשיו לכי שתחזרי הכל 😂 אבל הרגשתי שאני חייבת כי זה באמת היה שיעור כ״כ מיוחד מה שהוא הוציא מהתלמידים שלי בעיקר.
הם חיכו לו בעיינים בוקרות, היו בו הרבה עצבים בכי אבל גם הרבה הצלחות ותחושת מסוגלת שנבנתה לאט לאט. שחיזקו אותי לאורך התהליך אבל זה לא היה פשוט בכלל (לבנות, להעביר כי המשימות מצריכות התמודדות מורכבת מתלמידים מכיתה ב ובכלל האתגר עצמו שבחומרי ההוראה האלו וסוג המשימות. ולכן מצאתי את עצמי לאורך הדרך גם קצת מבטלת, מתעייפת ולכן גם יחידת ההוראה מבולגנת 😂. אבל אאסוף לאט לאט את השיעורים שבניתי לכדי פוסטים כדי שתוכלו גם ליצור את המרחב המדהים הזה בכיתה שלכן. לאתגר את התלמידים באמת, לראות אותם פורחים. לראות תלמידים שלא האמנתם שמסוגלים מתמודדים עם משימות כאלה רמות חשיבה. לפתח חקר, סקרנות, שאילת שאלות... ואוו איזה כיף זה וגם חתיכת אתגר כן? בואו נהיה כנות?
והאמת שלא עשיתי את זה לבד, מאחורי הדבר המדהים הזה עומדת המנהלת המדהימה שלי והמעוררת השראה (אני מרשה לעצמי לכתוב את זה כי אני לא חושבת שהיא עוקבת אחרי כאן 🙃😍 ואם כן אהיה ממש מובכת 😳) וזה לא היה קורה בלעדיה. והאמת גם להעביר את השיעור בלעדיה היו אתגר. לרוב נדרש עוד איש צוות בכיתה שיעזור לי לתמרן בין הילדים, לתת מענה לעזור להם להתמודד ולתמוך גם בי לאורך התהליך 🤪❤️. מורה יצרתית וחמודה אבל בכל זאת עוד צעירונת ובטח שבלהעביר נושאים כאלה בכיתה (ואלוהים ישמור כמה עובדה שפה הייתה וכמה לי עם שפה 🙃 החולשה שלי בתור תלמידה ועד היום תודה ללקות ולקשב וריכוז שהביאוני עד היום אבל עם הרבה קושי סביב השפה (אז כן אל תכעסו אלי כשאני מפספת עוד ניקוד או טועה בכתיבת מילה אני גאה בעצמי על כל מה שקורה בדרך ומשחחרת על כל הטעויות הקטנות האלה שקורות שם ❤️) זהו חפרתי אתן מוכנות להתחיל?
מתחילות
אז כמו ששיתפתי זאת הייתה יחידה שהתלמידים שלי עסקו בה גם שנה לפני (מרחבי חקר) עם המחנכת הקודמת שלהם שיזמה את הרעיון בבית ספר ועם המנהלת המהממת שלי. כך שלא הכל היה זר להם וכשאתן מתחילות אתן צריכות לוודא שהתלמידים מכירים עבודה עם גרפים ואיסוף נתונים בטבלה. במידה ואתן רוצות להבין איך לעסוק בזה עם התלמידים ולא יודעות איך כתבו לי כאן או בפייסבוק ואני אנסה למצוא חומרים שהכיתה שלי עשתה שנה לפני כן.
שיעור ראשון- העונה המועדפת בשנה
אז התחלנו את מרחקי החקר בתזכורת קטנה של טבלה איסוף נתונים- איך מסמנים נתונים בדיאגרמה (צובעים קוביה על כל תשובה שמתאימה לעונה בשנה)- החוק אצלנו בשיעורי החקר היה שהתלמידים עובדים שעצמאית ומתקדמים לבד לא נעצור את כל הכיתה לסבר אלא נסביר באופן פרטני לכל תלמידים. פתחנו בשאלה מה לדעתם העונה המועדפת על הילדים בכיתה?
התלמידים העלו ניחושים עוד לא קראנו לזה השערות ושלחנו את התלמידים למשימה. כתבתי על הלוח את השערות התלמידים שנזכור אותם לשיעור הבא. כל תלמיד קיבל בשלב הראשון דף אחד, עם שמות חברי הכיתה וליד ציון של העונה האהובה הם היו צריכים לתשאל אחד את השני ולסמן בטבלה מה העונה האהובה עליהם.
(לפני כן הנחנו את התלמידים לבחור רק עונה אחת- גם עם זה קשה. ואיך מסמנים את הנתונים בטלה הראשונה לסמן וי או לצבוע את אותה קוביה ליד השם שלו).
התלמידים עברו ילד ילד וסימנו בחירת חבריהם. אני מצרפת לכם גם דף ללא שמות בו תוכלו לכתוב ידנית וגרסה פתוחה לעריכה בקנבה כדי להכניס את השמות איך שתרצו. (מחקתי את שמות הילדים בכיתה שלי החלפתי אותם בשמי עמכם הסליחה 😂)
לאחר שהם סיימו את החלק הזה הם עברו לחלק השני של סימון הנתונים בטבלה השנייה- דף המשימה השני
שהיה נראה ככה- התלמידים עברו שם שם וסימנו את הבחירה בדיאגרמה. איך התלמידים עובדים וממירים את הנתונים לדיאגרמה? אפשר לעבוד כאן בשתי דרכים או שמית לעבור תלמיד תלמיד ולסמן את הבחירה וסמן קו על תלמיד שכבר עשינו. או למנות כמה יש קיץ, כמה יש חורף ולספור. אני לא בטוחה איזו שיטה עדיפה כל אחד מהם עבד בדרך קצת אחרת ואפשרנו כאן מרחב בחירה.
עד שהם סיימנו נגמר כבר השיעור (וצריך לדעתי גם יותר מאחד לי היה שיעור וחצי במערכת. כלומר שעה רגילה 45 דק׳ ועוד 25 דק׳
זמן קצר יותר כי זה היה לפני ארוחת הצהריים.) אני חושבת שלהתנסות ראשונה כזאת אצלכם בכיתה תצטרכו שעתיים. אספתי את הדפים מכל התלמידים ותליתי אותם על הלוח האחורי בכיתה (שהיה לוח תצוגה כזה עם חוט ואטבים) כדי התלמידים יוכלו להתבונן. התמונה הבאה היא מתוך המצגת שהכנתי לתלמידים והסרתי ממנה את הרקע לכן היא נראית כך בפועל היה שם לוח סקוצ רגיל ומגעיל כמו בכל כיתה 😂😏
שיעור שני
את השיעור הבא התחלנו מתזכורת של מה שעשינו בשבוע שעבר והתבוננו יחד על הדיאגמרות שהיו תלויות על הקיר- צילמתי אותם וגם שמתי במצגת זה גם משהו שתוכלו לעשות היה לי חשוב שהתלמידים יראו את התוצאות ואת כל הדיאגרמות. ואז שאלנו כמה שאלות- 1. מה העונה המועדפה שיצאה לכם?- 2. מה מתקבל מרוב הדיאגרמות? 3. למה לדעתכם יש דיאגרמות שונות זו מזה? - וזאת השאלה המעניינת בעייני. נכנס כאן מקום של האם כל הנתונים שאספנו זהים? (אז הלכנו ובדקנו את דפי הסקר (הדף הראשון מהשיעור הקודם- עם טבלת שמות החברים) ואז גילנו כמה דברים מעניינים: ! חלק מהילדים שאלו גם אותי אך לא כולם (השם שלי לא הופיע בטבלה) וחלק שאלו גם את המנהלת דבר ששינה את כמות הנתונים. !! יש היה ילד ששינה את תשובתו באמצע- זה גם השפיע ואולי יקרה גם אצלכם. !!!- לפעמים יש טעויות ובלבולים בעיקר כשאנחנו עוסקים באיסוף נתונים בפעמים הראשונות ולפעמים גם אחרי 20. ואז פתחנו שיח מעניין, על החשיבות שכל הכיתה לקחה חלק בחקר הזה- אם היה רק חקר אחד הוא אולי היה מצביע כל דבר לא נכון. ואולי הוא היה עושה טעות ואז לא היינו יודעים את הנתונים המדוקיים. עוד שאלנו האם מה שיצא בדיאגרמה הפתיע אתכם? ציפתם שזאת העונה שתהיה הכי אהובה על ילדי הכיתה? ואז התחלנו להוציא נתונים מהטבלה- כמה ילדים אוהבים את העונה הזאת? בכמה גדול הפער? מה העונה הכי פחות אהובה. אנחנו עשינו את זה כשיח בעלפה אתן מוזמנות גם ליצור סביב זה משימת כתיבה. אני חושבת שזה לקח לנו את רוב השיעור ואני לא בטוחה האם כאן כבר התחלנו את המשימה השנייה או לא. עוד טיפ חמוד הצגתי את הנתונים באמצעות טבלאות בקנבה זה היה סופר קל- (לא יודעים איך תשאלו אותי ואסביר בשמחה) ואז עבדנו וראינו ייצוגים שונים לאותם הנתונים.
ֿ
הנה דוגמה אחת מתוך המצגת.
זה באמת קל וממש נחמד להציג את זה.
ואפשר לשאול באיזה דרך היה לכם יותר קל ונוח לראות את התוצאות?
לקבצים לחצו כאן-| לקישור עריכה לקנבה לחצו כאן- https://www.canva.com/design/DAFR7BIkf6Q/kz6dwgLSNwr0iqwIRGJB0A/view?utm_content=DAFR7BIkf6Q&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink&mode=preview
ההמשך בפוסט הבא ❤️ שלכן ונסה
Comments